قاتل کم کاری تیروئید و روش درمان قطعی آن چیست؟

۲۸ آذر ۱۴۰۳
قاتل کم کاری تیروئید

اگر به دنبال قاتل کم‌کاری تیروئید هستید، به دنبال چیزی جز قرص لووتیروکسین نباشید. غذاها و گیاهان دارویی زیادی هستند که موجب تحریک ترشح هورمون‌های تیروئیدی می‌شوند؛ اما هیچ‌کدام تأثیری به‌اندازه دارویی که پزشک تجویز می‌کند ندارند. بااین‌حال، با مصرف مواد غذایی یددار، مانند تخم‌مرغ، گوشت مرغ و ماهی، و طبخ غذا با نمک یددار، درکنار دارو می‌توان کم‌کاری تیروئید را برای همیشه کنترل کرد. همچنین توجه داشته باشید که برای قتل کم‌کاری تیروئید، دشمن شما مصرف برخی مواد غذایی مانند کلم، گل‌کلم، سویا و عدم رعایت برخی نکات مانند قطع مصرف دارو و تغییر دوز مصرفی است و باید از آن‌ها حذر کنید.

لووتیروکسین، قاتل کم‌کاری تیروئید

لووتیروکسین، قاتل کم‌کاری تیروئید

در اثر کم‌کاری غده تیروئید در ترشح هورمون تیروکسین، بیماران باید قرص‌های حاوی این هورمون (لووتیروکسین) را به‌صورت روزانه مصرف کنند. پس درمان قطعی کم‌کاری تیروئید، چیزی غیر از ادامه مصرف قرص لووتیروکسین نیست.

بیماران در ابتدای تشخیص بیماری نیاز به انجام آزمایش خون به‌صورت منظم خواهند داشت تا پزشک بتواند میزان صحیح دوز مصرفی این دارو را تشخیص دهد.

دوزهای قرص لووتیروکسین در ایران به شرح زیر است:

دوزهای لووتیروکسین موجود در بازارنام شرکت داروساز
۵۰ میکروگرمشرکت داروسازی ایران هورمون
شرکت داروسازی ابوریحان
۷۵ میکروگرمشرکت داروسازی ایران هورمون
۱۰۰ میکروگرمشرکت داروسازی ابوریحان

اگر پزشک برای شما قرص لووتیروکسین تجویز کرده، باید هر روز دوز تجویز شده را مصرف کنید. معمولاً پزشکان توصیه می‌کنند که قرص یا قرص‌های لووتیروکسین را به‌صورت ناشتا، حداقل ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از مصرف صبحانه و هرگونه مواد غذایی مصرف کنید؛ مصرف مواد غذایی باعث کاهش تأثیر لووتیروکسین می‌شود.

آیا جایگزینی برای لووتیروکسین وجود دارد؟

خیر، روش درمان قطعی دیگری غیر از مصرف دارو برای بیماری کم‌کاری تیروئید وجود ندارد و بهترین داروی موجود برای این بیماری، قرص لووتیروکسین است. البته داروهای دیگری مانند قرص‌های حاوی عصاره تیروئید خشک‌ شده حیوانات برای جبران کمبود هورمون تیروکسین تجویز می‌شوند، اما استاندارد طلایی در حال حاضر قرص لووتیروکسین است (منبع).

قاتل اثرگذاری لووتیروکسین نباشید

بسیاری از افراد در دوره‌ای که قرص لووتیروکسین مصرف می‌کنند، نشانه‌ای از روند بهبودی احساس نمی‌کنند. این موضوع ممکن است دلایل متعددی، مانند مصرف مواد غذایی ممنوعه، تغییر خودسرانه دوز مصرفی و استفاده از دارو به همراه بعضی از مکمل‌ها، داشته باشد. ممکن است نیاز باشد دورۀ طولانی‌تری از این قرص استفاده کرد تا با آزمایش‌های آتی سنجش میزان هورمون تیروئید، پزشک بتواند میزان دوز دقیق موردنیاز دارو را تشخیص دهد. پس به‌هیچ‌وجه خودسرانه مصرف این دارو را قطع نکنید یا میزان دوز مصرفی خود را تغییر ندهید. همچنین ممکن است عدم اثربخشی این دارو در اثر زمان اشتباه مصرف، تداخل دارویی با داروهای دیگری که استفاده می‌کنید یا کاهش اثربخشی به علت خوردن یا آشامیدن برخی مواد غذایی باشد.

در ادامه به نکاتی که باعث اختلال در اثرگذاری قرص لووتیروکسین می‌شوند، پرداخته‌ایم:

در طول درمان با قرص لووتیروکسین، چه چیزی نخوریم؟

مواد غذایی، داروها و مکمل‌های متعددی می‌توانند در اثربخشی قرص لووتیروکسین، اختلال ایجاد کنند. پس برای درمان قطعی کم‌کاری تیروئید باید با این مواد غذایی و داروها آشنا باشید و به توصیه‌های پزشک خود در مورد عدم مصرف یا زمان مصرف این نوع مواد، عمل کنید. به‌این‌ترتیب برای اثربخشی دارو نیاز است که پرهیز غذایی اعلام شده را رعایت کنید. اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید به پزشک خود اعلام کنید و آزمایش‌های خون برای سنجش هورمون تیروئید را به طور منظم انجام دهید و نتایج را به پزشک خود اطلاع دهید.

در ادامه با مواد غذایی، مکمل‌ها و داروهایی که با داروهای درمان تیروئید کم‌کار تضاد دارند، بیشتر آشنا می‌شوید:

مواد غذایی گواتروژن‌ها

گواتروژن‌ها باعث اختلال در درمان کم‌کاری تیروئید

گواتروژن‌ها، مواد غذایی هستند که می‌توانند باعث اختلال در عملکرد داروهای کم‌کاری تیروئید شوند. این مواد غذایی باعث جلوگیری از مصرف ید موجود در بدن توسط غده تیروئید می‌شوند. استفاده از این مواد غذایی در مقادیر بالا می‌تواند باعث بیماری گواتر، متورم شدن غدۀ تیروئید، عدم جذب هورمون تیروئید و تداخل در عملکرد داروهایی مانند لووتیروکسین شود (منبع).

محققان بر این باور هستند که در صورت پختن کامل گواتروژن‌ها، آنزیم‌های در تضاد با داروهای تیروئید که در این مواد موجودند تا حد زیادی از بین خواهند رفت؛ پس در صورت تمایل به مصرف این مواد غذایی، آن‌ها را به‌خوبی بپزید.

گواتروژن‌ها، شامل مواد غذایی زیر می‌شوند:

  • کلم بروکسل (کلم غنچه‌ای یا فندقی)، اسفناج، شاهی، تربچه، گل‌کلم، شلغم، کلم‌پیچ و کلم
  • بادام، بادام زمینی و گردو
  • ذرت و خردل
  • هلو، زردآلو، گلابی، انجیر و توت‌فرنگی

سویا

سویا در تداخل با قرص لووتیروکسین

تحقیقات در مورد این موضوع که آیا مصرف سویا ممکن است در اثربخشی‌ داروی لووتیروکسین تداخل ایجاد کند یا خیر، ادامه دارد. نتایج برخی از تحقیقات بیانگر عدم تداخل این ماده غذایی با داروهای درمان تیروئید کم‌کار و برخی دیگر از نتایج، بیانگر تداخل این ماده غذایی با داروهای مذکور در زنان است. بنابراین بسیاری از پزشکان پیشنهاد می‌کنند که از مصرف سویا بلافاصله بعد از مصرف دارو (چهار ساعت)، خودداری کنید تا تداخلی با روند درمان ایجاد نشود. (منبع)

فیبر بیش از حد

بسیاری برای مقابله با اضافه وزن که یکی از نشانه‌های کم‌کاری تیروئید است به رژیم‌های غذایی سرشار از فیبر رو می‌آورند. اما استفاده بیش از حد از فیبر می‌تواند باعث کاهش اثرگذاری لووتیروکسین شود. سیب، آووکادو، کلم بروکلی و میوه‌های خشک‌، جزء مواد غذایی سرشار از فیبر هستند. پس رو آوردن به رژیم‌های غذایی سرشار از فیبر، راه حل مناسبی برای مقابله با اضافه وزن در افراد دارای تیروئید کم‌کار، نیست.(منبع)

قهوه و چای

مصرف قهوه و چای می‌تواند مانع از جذب لووتیروکسین شود، پس از استفاده هم‌زمان دارو و مواد غذایی حاوی کافئین، خودداری کنید و حداقل یک ساعت بعد از مصرف لووتیروکسین از نوشیدن قهوه و چای، خودداری کنید.

غذاها و نوشیدنی‌های حاوی کافئین، می‌توانند باعث تشدید علائم مربوط به کم‌کاری تیروئید شوند. اگر کافئین این تأثیرات را بر روی شما می‌گذارد، پیشنهاد می‌کنیم مصرف این نوع نوشیدنی‌ها را محدود کنید (منبع).

تداخلات دارویی

بسیاری از داروها از جمله، مکمل‌های دارای آهن، کلسیم کربنات و استروژن‌ها با داروی لووتیروکسین تداخل دارند. این دارو‌ها می‌توانند موجب اختلال در عملکرد این دارو شوند و در صورت مصرف‌ آن‌ها، سطح هورمون‌های تیروئید بیمار باید مرتب اندازه‌گیری شود و در نهایت مصرف آن داروها متوقف یا با فاصله و طبق نظر پزشک انجام شود (منبع).

در ادامه به این تداخلات دارویی اشاره می‌کنیم:

کلسیم کربنات

برخی از مواد غذایی و مکمل‌های حاوی کلسیم کربنات می‌توانند باعث کاهش جذب هورمون‌ تیروئید شوند. مصرف مواد غذایی و مکمل‌های حاوی کلسیم کربنات را به چهار ساعت بعد از مصرف داروی لووتیروکسین موکول کنید. مواد غذایی مانند غلات، غذاهای کنسروی، نوشیدنی‌های عطری و مواد پروتئینی فرآوری شده حاوی کلسیم کربنات هستند (منبع).

قرص آهن

آهن با ایجاد پیوند قوی با هورمون تیروکسین در جذب لووتیروکسین تداخل ایجاد می‌کند. پیشنهاد می‌شود که این مکمل‌ها را حداقل دو ساعت بعد از مصرف دارو، استفاده کنید. در نظر داشته باشید که برخی از مولتی‌ویتامین‌ها، حاوی آهن و کلسیم هستند (منبع).

قطع ناگهانی دارو

قطع ناگهانی و خودسرانۀ لووتیروکسین موجب بازگشت علائم بیماری کم‌کاری تیروئید که شامل خستگی، افزایش وزن، دشواری در برابر تحمل سرما و ریزش مو می‌شود. به‌هیچ‌وجه مصرف دارو را بدون مشورت با پزشک، قطع نکنید.

میزان ماندگاری این دارو در بدن طولانی است و ممکن است بعد از گذشت چند هفته از قطع مصرف، علائم بیماری تشدید یا دوباره ظاهر شوند؛ پس با قطع دارو ممکن است به اشتباه تصور کنید که تغییری در روند درمان، ایجاد نشده است.

مصرف در زمان نادرست

قرص لووتیروکسین را باید به‌صورت ناشتا و حداقل نیم ساعت قبل از صبحانه استفاده کرد. مواد غذایی به‌صورت کلی باعث کاهش جذب این هورمون می‌شود، به همین دلیل استفاده از قرص به‌صورت ناشتا توصیه می‌شود. همچنین نیاز است فاصله زمانی بیشتری از ۳۰ دقیقه میان استفاده از دارو با برخی از مواد غذایی (گواتروژن‌ها، آهن، کلسیم، قهوه و سویا) ایجاد شود که پیش‌تر در «بخش مواد غذایی ممنوعه»، این موضوع را به‌طور مفصل شرح داده‌ایم.

در صورت فراموش کردن دوز مصرفی، داروی خود را به محض یادآوری، مصرف کنید. اما اگر زمان زیادی تا مصرف دوز بعدی باقی نمانده، دوز فراموش شده را مصرف نکنید و تا زمان دوز بعدی، صبر کنید. اگر مدت زمان زیادی است که مصرف لووتیروکسین را قطع کرده‌اید، دوباره شروع به مصرف دوز تجویز شده قبلی نکنید و با پزشک خود برای تجویز دوز جدید مشورت کنید.

تغییر خودسرانه دوز مصرفی

پزشک شما برای تجویز مقدار دوز مصرفی داروی لووتیروکسین، میزان هورمون تیروکسین شما را اندازه گرفته و مقدار دقیقی از این دارو را برایتان تجویز کرده است. در نظر داشته باشید که تغییر میزان دوز مصرفی لووتیروکسین، تنها به دستور پزشک انجام شود و از تغییر خودسرانه دوز مصرفی خود، خودداری کنید.

استفاده از دوز بالاتر از نیاز می‌‌تواند باعث ایجاد تپش قلب شود و در صورت استفاده از دارو با دوز کمتر از حد نیاز، علائم بیماری دوباره ظاهر خواهند شد (منبع).

سایر هم‌دستان قاتل کم‌کاری تیروئید

مصرف مواد غذایی حاوی سلنیوم مانند نخود فرنگی، گوشت با چربی پایین و آجیل، قطع استفاده از مواد قندی و دارای گلوتن مانند نان، شیرینی و بیسکوئیت و همچنین مکمل‌های ویتامین گروه B، مخصوصا ویتامین B-12 می‌تواند در کنار استفاده از داروی لووتیروکسین در مدیریت کم‌کاری تیروئید، نقش مهمی داشته باشد.

به خاطر داشته باشید که استفاده از این مواد غذایی نمی‌توانند جایگزین دارو شوند؛ مصرف دارو و انجام آزمایش‌های سنجش میزان هورمون‌های تیروئید، باید به‌طور منظم انجام شوند.

در ادامه می‌توانید با سایر نکات تأثیرگذار در مدیریت کم‌کاری تیروئید، آشنا شوید:

ویتامین‌ها و مکمل‌های مفید برای کم‌کاری تیروئيد

مصرف برخی از مکمل‌های ویتامین، می‌تواند نقشی مهمی در سلامت تیروئید داشته باشد. کاهش هورمون‌های تیروئید می‌تواند منجر به کاهش ویتامین B-12 در بدن شود. به این ترتیب مصرف مکمل ویتامین B-12 می‌تواند در ترمیم برخی از آسیب‌هایی که در اثر کم‌کاری تیروئید به بدن وارد شده، نقش مهمی داشته باشد.

برای کم کاری تیروئید چه چیزهایی بخوریم؟

برای کم کاری تیروئید چه چیزهایی بخوریم؟

رعایت رژیم غذایی سلامت و سرشار از مواد مورد نیاز بدن می‌تواند در کنار مصرف دارو، باعث مدیریت بیماری کم‌کاری تیروئید شود. استفاده از مواد غذایی بدون گلوتن مانند برنج، ماهی و ذرت، عدم مصرف بیش از حد نمک و ایجاد فاصله زمانی معین میان مصرف دارو و مواد غذایی توصیه شده می‌تواند باعث مدیریت بهتر کم‌کاری تیروئید شود.

بر اساس تحقیقات انجام شده، استفاده از مواد غذایی حاوی ید، آهن، سلنیوم، زینک و ویتامین‌های A ،D3 و B12 می‌توانند در مدیریت کم‌کاری تیروئید نقش مؤثری داشته باشند.

یک رژیم مناسب برای بهبود بیماری کم‌کاری تیروئید، شامل دو بخش می‌شود؛ استفاده از مواد غذایی که دارای ویتامین‌ها و ترکیبات مؤثر در بهبود بیماری کم‌کاری تیروئید هستند و عدم استفاده و کنترل مواد غذایی که با داروهای کم‌کاری تیروئید سازگار نیستند یا جلوی روند درمان را می‌گیرند.

در ادامه نکاتی در مورد رژیم غذایی مناسب برای کم‌کاری تیروئید در اختیارتان قرار گرفته است:

ید

ید باعث تحریک غده تیروئید و افزایش ترشح هورمون تیروکسین می‌شود. وجود مقدار ید کافی در رژیم غذایی افراد دارای تیروئید کم‌کار، ضروری است. به خاطر داشته باشید که مقدار ید مصرفی شما باید متعادل باشد و مصرف بیش‌ازحد ید نیز باعث متورم شدن غده تیروئید و در نتیجه اختلال در کارکرد آن خواهد شد.

مواد غذایی حاوی ید: تخم‌ مرغ، نمک ید دار، لبنیات، ماهی، میگو و غذای دریایی

سلنیوم

سلنیوم (Selenium) عنصری ضروری برای تبدیل هورمون تیروئید غیرفعال (T4) به هورمون تیروئید فعال (T3) است. سلنیوم همچنین بخشی از مواد تشکیل‌دهنده یکی از مهم‌ترین آنتی‌اکسیدان‌ها است که باعث جلوگیری از تورم می‌شود و بر روی عملکرد غده تیروئید، تأثیر بسزایی دارد. کاهش سطح سلنیوم، باعث انواع بیماری‌های تیروئید می‌شود (منبع).

مواد غذایی حاوی سلنیوم: میگو، ماهی ساردین، ماهی سالمون، گوشت گاو و بوقلمون

داروهای گیاهی و طب سنتی

داروهای گیاهی و طب سنتی برای درمان تیروئید کم‌کار

راه‌های گوناگونی برای درمان تیروئید کم‌کار با گیاهان دارویی و طب سنتی معرفی می‌شوند، اما این روش‌ها از نظر علمی به‌طور کامل ثابت نشده‌اند. برخی از تحقیقات بیانگر این موضوع است که ۴۵ درصد از افراد گمان می‌کنند روش‌های جایگزین و خانگی برای درمان تیروئید کم‌کار می‌توانند کارآمد باشند. اما اکثر متخصصان بر این باورند که، استفاده از این روش‌ها شاید تنها در کنار استفاده از دارو باعث مدیریت بهتر این بیماری شود. به بیان دقیق‌تر، هیچ گیاهی نمی‌تواند جایگزین هورمون تیروئید شود، اما برخی از آن‌ها می‌توانند در سلامت این غده تأثیرگذار باشند.

از میان این گیاهان می‌توان به آشواگاندا، زنجبیل و زیره سیاه اشاره کرد:

آشواگاندا

درمان تیروئید کم‌کار با آشواگاندا

آشواگاندا (Ashwagandha) یا گیلاس زمستانی، یکی از گیاهانی است که از دیرباز در طب سنتی هندوستان برای بهبود بسیاری از بیماری‌ها، مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این گیاه به نام‌ جینسینگ هندی نیز مشهور است و مهم‌ترین اثر آن بر روی بیماران دارای تیروئید کم‌کار، افزایش سطح انرژی بدن و کاهش احساس خستگی است. بر طبق آزمایشات انجام شده، مصرف آشواگاندا می‌تواند باعث افزایش سطح هورمون‌های تیروئید (TSH ،T3و T4) شود.

زنجبیل

زنجبیل برای درمان تیروئید کم‌کار

زنجبیل از ادویه‌های متداولی است که در بسیاری از خانه‌ها یافت می‌شود. این گیاه فواید درمانی بسیاری از جمله، خاصیت ضد تورم، آنتی‌اکسیدان و آنتی‌باکتریال دارد.

استفاده از زنجبیل ممکن است برای افراد دارای تیروئید کم‌کار که در اثر این بیماری به علائمی مانند افزایش وزن دچار شده‌اند، مفید باشد (منبع).

استفاده بیش از حد از زنجبیل می‌تواند باعث ایجاد اثراتی مانند متورم شدن دهان و گلو، ناراحتی در گوارش، سوزش سر دل و اسهال شود. توصیه می‌شود که بیماران باردار و کسانی که در دوران شیردهی هستند از استفاده از زنجبیل خودداری کنند.

زیره سیاه

زیره سیاه برای درمان تیروئید کم‌کار

در طی تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۶ صورت گرفت، تأثیر زیره سیاه در بهبود بیماری تیروئیدیت هاشیموتو و بهبود کلی سلامت غده تیروئید، اثبات شده است.

استفاده از زیره سیاه در دوزهای اندک، خطری در پی نخواهد داشت. برای بعضی از افراد زیره سیاه، آلرژی زا است، همچنین بیمارانی که از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند، باید از استفاده هم‌زمان زیره سیاه خودداری کنند.

اصلاح سبک زندگی

استفاده از داروی لووتیروکسین، اصلی‌ترین بخش درمان افراد دارای تیروئید کم‌کار است. اما در کنار مصرف این دارو، کاهش استرس، خواب کافی، رژیم غذایی مناسب و ورزش نیز می‌تواند به بیماران برای مدیریت بهتر بیماری، کمک کند.

در زیر می‌توانید برخی نکات در رابطه با اصلاح سبک زندگی را بخوانید:

خواب باکیفیت

خواب باکیفیت می‌تواند در مدیریت سلامت تیروئید، تأثیرگذار باشد. حتماً به این نکته توجه کنید که در شبانه‌روز، حتماً ۸ ساعت بخوابید. به این نکتۀ مهم دقت کنید که ۸ ساعت سپری کردن زمان در رختخواب به معنای خواب باکیفیت نیست و نیاز است میزان زمان خواب را بسنجید (منبع).

مکان خواب شما باید تاریک، ساکت و خنک باشد. حداقل ۳۰ دقیقه قبل از خواب به فعالیتی آرامش‌بخش، مانند دوش گرفتن، مطالعه در نور کم یا نوشیدن دم‌نوشی آرامش‌بخش بپردازید.

کاهش استرس

استرس و اضطراب بالا باعث اختلال سیستم ایمنی بدن و پیشرفت کم‌کاری تیروئید شود. برای مدیریت اضطراب می‌توانید فعالیت گوناگونی از جمله یوگا، مدیتیشن، تراپی و ورزش را به‌صورت روزانه حتی ۱۰ دقیقه انجام دهید.

ورزش

ورزش کردن می‌تواند با بسیاری از نشانه‌های بیماری تیروئید کم‌کار، مانند سطح انرژی پایین و افزایش وزن مقابله کند. همچنین نتایج تحقیقات انجام شده، نشان می‌دهد که انجام ورزش‌های هوازی می‌تواند به گردش هورمون‌های تیروئید در بدن کمک کند.

همچنین انجام فعالیت‌های بدنی باعث دستیابی به خواب باکیفیت و بهبود سیستم ایمنی بدن نیز خواهد شد.

در انجام فعالیت‌های بدنی به موارد زیر توجه کنید:

  • از انجام ورزش‌های سنگین بپرهیزید.
  • ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ورزش کافی است.
  • تمام فعالیت‌های بدنی روزمره شما، نوعی ورزش است.

سوالات متداول

آیا مصرف داروی لووتیروکسین با مسکن‌ها تداخل دارند؟

تداخلی میان مصرف داروی لووتیروکسین و مسکن‌ها وجود ندارد.

تا چه زمانی باید لووتیروکسین استفاده کنیم؟

در اکثر اوقات این دارو باید به‌صورت همیشگی استفاده شود و تنها مقدار دوز دارو با توجه به آزمایش‌ها و دستور پزشک تغییر می‌کند.

قطع خودسرانه لووتیروکسین، چه پیامدی پیش رو دارد؟

نیمه‌عمر مفید این دارو در بدن، چندین روز است. به همین دلیل حتی ممکن است تا چند هفته بعد از قطع خودسرانه مصرف دارو تغییرات جدی احساس نکنید. اما بعد از گذشت این مدت، نشانه‌های بیماری ممکن است در شما دوباره ظاهر یا تشدید شود.

گواتروژن‌ها چه مواد غذایی هستند؟

گواتروژن‌ها مواد غذایی هستند که باعث اختلال در جذب هورمون‌های تیروئید موجود در داروی درمان تیروئید کم‌کار می‌شوند. انواع کلم، شلغم و بسیاری دیگر از مواد غذایی شامل گواتروژن‌ها می‌شوند.

چطور اثر گواتروژن‌ها را خنثی کنیم؟

با پختن کامل این نوع مواد غذایی، اثر این مواد در جلوگیری از جذب هورمون‌های تیروئید از بین می‌رود.

چه میزان زمان میان استفاده از داروی تیروئید و گواتروژن‌ها فاصله بیندازیم؟

حداقل ۴ ساعت میان استفاده از دارو و گواتروژن‌ها فاصله بیندازید.

چه مواد غذایی غیر از گواتروژن‌ها در جذب هورمون‌های تیروئید، اختلال ایجاد می‌‌کنند؟

مواد غذایی بسیاری شامل مواد غذایی سرشار از آهن، کلسیم، ید و قهوه می‌توانند باعث ایجاد اختلال در جذب داروی لووتیروکسین شوند.

بهترین زمان برای مصرف لووتیروکسین چه زمانی است؟

صبح به‌صورت ناشتا. در خاطر داشته باشید که تا نیم‌ساعت بعد از مصرف دارو از خوردن صبحانه بپرهیزید.

در صورت فراموشی دوز مصرفی لووتیروکسین، چکار کنیم؟

اگر زمان زیادی از زمان مقرر مصرف دارو نگذشته است، دارو را بلافاصله مصرف کنید. اما اگر تا زمان مصرف دوز بعدی لووتیروکسین، زمان چندانی باقی نمانده، دوز مصرف نشده را فراموش کنید و طبق برنامه به مصرف دارو ادامه دهید.

آیا انجام ورزش روزانه در بهبود کم‌کاری تیروئید مؤثر است؟

بله، گنجاندن ورزش و فعالیت بدنی در برنامه روزمره باعث بهبود خواب، جلوگیری از اضافه وزن و تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد و می‌تواند در کنار دارو در مدیریت بیماری تیروئید کم‌کار، سودمند باشد.

آیا رژیم غذایی سلامت در درمان تیروئید مؤثر است؟

بله، بسیاری از مواد غدایی با داروهای تیروئید کم‌کار در تضاد هستند. همچنین برخی مواد غذایی مانند غذاهای فرآوری شده، سویا، آهن و کلسیم نیز می‌توانند در عملکرد دارو، اختلال ایجاد کنند.

چه ویتامین‌هایی در بهبود روند درمان تیروئید کم‌کار تأثیر دارند؟

ویتامین‌های گروه B ازجمله B1 و B12 در کم‌رنگ کردن آثار بیماری و بهبود روند درمان مؤثرند.

آیا داروهای گیاهی می‌توانند جایگزین داروی لووتیروکسین شوند؟

خیر، به‌هیچ‌وجه خودسرانه دارویی را جایگزین لووتیروکسین نکنید.

آیا انجام آزمایش‌های خون به‌طور منظم در درمان تیروئید کم‌کار، واجب است؟

بله، پزشکان با مشاهده نتیجه آزمایش خون شما قادر به تجویز دوز مصرفی دقیق هستند.

آیا پروپرانولول با داروی لووتیروکسین، تضاد دارویی دارد؟

بله، در صورت استفاده از این‌گونه داروها، موارد مصرف را با پزشک خود در میان بگذارید.

آیا تیروئید کم‌کار در کارکرد روده اختلال ایجاد می‌کند؟

بله، با مصرف مواد غذایی پروبیوتیک می‌توانید با این مشکل مقابله کنید.

آیا مصرف لیتیوم، اختلالی در اثربخشی داروی کم‌کاری تیروئید ایجاد می‌کند؟

بله، ممکن است این دو دارو باهم تداخل ایجاد کنند. این موضوع به دوز مصرفی شما از هرکدام از داروها و عوامل بسیار دیگری مربوط است، توصیه می‌کنیم استفاده از انواع داروها را به پزشک خود اطلاع دهید.

چه چیزهایی باعث جلوگیری از اثرگذاری لووتیروکسین می‌شوند؟‌

برخی از داروها می‌توانند اثرگذاری داروی لووتیروکسین را خنثی کنند. این داروها شامل کلسیم کربنات، آنتی‌ اسیدهای حاوی آلومینیوم، سوکرالفیت، مکمل‌های حاوی آهن، کلستیرامین، سیپروفلوکساسین، رالوکسیفن و اورلیستات می‌شوند.

چه ویتامین‌ها و مواد مغذی برای سلامت غدۀ تیروئید مفید هستند؟

ویتامین‌های A ،B12 ،D ،E و مواد مغذی مانند سلنیوم، ید، آهن و زینک می‌توانند در مدیریت بیماری تیروئید کم‌کار در کنار مصرف دارو، مفید واقع شوند. اما مقدار مصرف تمام این مواد مغذی و ویتامین‌ها بستگی به شرایط بدنی و میزان داروی تجویز شده برای شما دارد.

آیا استفادۀ هم‌زمان لووتیروکسین و منیزیم، باعث از بین رفتن اثر لووتیروکسین می‌شود؟

بله، استفاده هم‌زمان از مکمل‌ منیزیم اکساید و لووتیروکسین می‌تواند باعث جلوگیری از جذب داروی تجویز شده برای شما باشد. پیشنهاد می‌کنیم که بین مصرف لووتیروکسین و مکمل‌های دارای منیزیم، حداقل ۴ ساعت فاصله بیندازید.

چه میوه‌هایی برای سلامت غده تیروئید، مضر هستند؟

مصرف بیش‌ازحد میوه‌هایی مانند توت‌فرنگی و هلو می‌تواند در به خطر افتادن سلامت غدۀ تیروئید، مؤثر باشد.

آیا آسپیرین و لووتیروکسین می‌توانند باهم استفاده شوند؟

خیر، این دو دارو باهم تداخل دارند. البته نمی‌توان گفت که مصرف هر دوزی از این دو دارو به‌طور هم‌زمان نمی‌تواند تداخلی ایجاد کند. پس بهتر است مراتب موقعیت خود را با پزشکتان درمیان بگذارید.

بزرگ‌ترین عارضه ایجاد شده همراه با داروی لووتیروکسین چیست؟

کاهش استحکام استخوان‌ها، لووتیروکسین می‌تواند باعث کاهش تراکم مواد معدنی در استخوان‌ها شود.

بهترین داروی درمان تیروئید کم‌کار چیست؟

لووتیروکسین بهترین دارویی است که توسط متخصصان برای درمان تیروئید کم‌کار تجویز می‌شود.

آیا مصرف چای همراه با لووتیروکسین، باعث کاهش جذب دارو می‌شود؟

مصرف چای نیز همانند قهوه می‌تواند در جذب داروی لووتیروکسین، اختلال ایجاد کند.

آیا زنجبیل در درمان تیروئید کم‌کار مفید است؟

بله، اما در خاطر داشته باشید که استفاده از زنجبیل نمی‌تواند جایگزینی برای داروی تجویز شده توسط پزشک باشد.

آیا زیره سیاه در درمان تیروئید کم‌کار مفید است؟

بله، اما گیاهان دارویی و مواد غذایی نمی‌توانند جایگزین داروی لووتیروکسین یا سایر داروهایی که پزشک شما برایتان تجویز کرده، شوند.

آیا استفاده از داروی لووتیروکسین در هنگام بارداری مجاز است؟

در صورت تجویز پزشک، داروی لووتیروکسین را می‌توان در هنگام بارداری، دوران شیردهی و قبل از بارداری استفاده کرد. موقعیت خود را با پزشکتان در میان بگذارید.

آیا می‌توانم از گیاهان دارویی و روش‌های خانگی در درمان تیروئید کم‌کار استفاده کنم؟

استفاده از گیاهان دارویی، رژیم غذایی مناسب و برخی از ویتامین‌ها، می‌تواند در مدیریت بیماری تیروئید کم‌کار مؤثر باشد؛ اما هیچ‌کدام از این روش‌ها نمی‌توانند جای دستورات پزشک و استفاده از داروی تجویز شده برای بیماران را بگیرند.

چطور از شر تیروئید کم‌کار خلاص شویم؟

در اکثر اوقات امکان درمان کامل کم‌کاری تیروئید وجود ندارد. اما با استفاده از دارو می‌توان نشانه‌های این بیماری را به‌طور کامل مدیریت کرد.

چه غذاهایی می‌توانند در درمان تیروئید کم‌کار تأثیرگذار باشند؟

غذاهای حاوی سلنیوم، می‌توانند در بهبود علائم بیماری کم‌کاری تیروئید اثرگذار باشند. غذاهای دریایی یکی از منابع سلنیوم هستند.

به عنوان فردی دارای تیروئید کم‌کار در صورت مشاهده چه نشانه‌هایی، خارج از برنامه معمول به پزشک خود مراجعه کنیم؟

در صورت این که نشانه‌های بیماری برگشته‌اند یا شدید‌تر شده‌اند، داروی جدیدی توسط پزشک دیگری برای شما تجویز شده، باردار شده‌اید یا تغییر جدیدی در وضعیت سلامتی‌ شما اتفاق افتاده به پزشک خود مراجعه کنید.

تا چه زمانی باید از هورمون تیروئید استفاده کنم؟

ممکن است تا آخر عمر نیاز باشد از هورمون تیروکسین استفاده کنید. تنها دوز مصرفی شما با در نظر گرفتن میزان هورمون‌های تیروئید بدن شما، تغییر خواهد کرد.

هورمون تیروئید چه عوارضی می‌تواند داشته باشد؟

در صورت استفاده از دارو در حد دوز تجویز شده، نباید اثرات جانبی احساس کنید. اما در صورت مصرف بیش از حد ممکن است عوارضی مانند مشکل خواب، تپش قلب، لرزش و افزایش اشتها را تجربه کنید.

آیا ورزش برای افراد دارای تیروئید کم‌کار مفید است؟

کم‌کاری تیروئید باعث کاهش ضربان قلب می‌شود، از این‌رو نباید بیش از حد و بدون مقدمه قبلی ورزش کنید.

آیا با مصرف لووتیروکسین، کم‌کاری تیروئيد به صورت قطعی و صد در صدی درمان می‌شود؟

درمان اصلی کم‌کاری تیروئید، مصرف داروی لووتیروکسین است. این دارو معمولاً باید تا آخر عمر مصرف شود و نباید مصرف آن را قطع کرد. با استفاده از دارو و انجام آزمایش‌های دوره‌ای برای دستیابی به دوز مناسب، می‌توان کم‌کاری تیروئید را مدیریت کرد.

فهرست مطالب
مشاوره رایگان