قد بلند همواره نشانگر جذابیت در خانمها و آقایان بوده، از این رو افراد زیادی، در سنین مختلف هستند که علاقه دارند تا قد خود را افزایش بدهند. افزایش قد به طور مستقیم به سن فرد بستگی دارد، اگر شما پدر یا مادری هستید که کودکی در حال رشد دارید، میتوانید با مراجعه به پزشک و بررسی شرایط فرزندتان، روشهای مختلف افزایش قد از جمله تزریق هورمون رشد را انجام دهید. اما برای افرادی که سن رشد را پشت سر گذاشته و بالای ۱۸ سال هستند، افزایش قد، دشوارتر خواهد بود. پزشک مجموعهای از روشهای درمانی، ورزش و حرکات کششی را به فرد توصیه خواهد کرد تا نتیجه نهایی مشاهده شود. در این بین، برخی افراد به دنبال روشهای جراحی نیز خواهند رفت که خطرات و عوارض آنها بسیار زیاد است. در نهایت بهترین روش افزایش قد بایستی بعد از اتمام معاینه و بررسیهای متخصص، ارائه شود تا علاوه بر مشاهده نتیجه رضایت بخش از خطرات جراحی، تبلیغات سودجویانه، داروهای بیاثر و کلاهبرداریها نیز به دور باشید.
متوسط قد استاندارد چقدر است؟
استاندارد قد بر اساس عوامل مختلفی مثل نژاد، محلزندگی، جنسیت، سابقهخانوادگی و ژنتیک، سن، تغذیه و عوامل محیطی مختلف تعیین میشود. از این رو بررسی یک عدد به عنوان استاندارد نرمال قد چندان دقیق نیست.
استاندارد قد جهانی | |
---|---|
زن: ۱۶۲ | مرد: ۱۷۶ |
استاندارد قد در ایران | |
زن: ۱۶۱ | مرد: ۱۷۵ |
به خاطر داشته باشید که این استاندارد قد بر اساس فاکتورهای مختلف، موقعیت مکانی و شرایط زندگی هر فرد متفاوت خواهد بود اما اگر حتی چند سانتیمتر از میانگین نیز کوتاهتر باشید هیچ جای نگرانی وجود نخواهد داشت.
اصلیترین عاملی که روی قد یک فرد اثر میگذارد DNA اوست. اما عوامل دیگری هم وجود دارند که طی رشد فرد، روی قد او اثر میگذارند که عبارتند از هورمونها و بیماریهای مختلف:
- ژنتیک: قد شما معمولاً توسط ژنتیک یا قد پدر و مادرتان تعیین میشود. مطالعات انجامشده روی دوقلویهای غیرهمسان نشان داده است که اگر والدین بلندقد باشند، به احتمال زیاد بچهها هم قدشان بلند خواهد شد. معمولاً، قد توسط ژنتیک تعیین میشود در حالی درصد کوچکی از آن توسط عوامل دیگری مثل تغذیه و سبک زندگی تعیین میگردد.
- تغذیه: تغذیه نقش مهمی در تعیین قد فرد دارد، همانطور که از روندهای قد افراد که در سرتاسر جهان اندازهگیری میشود میتوان مشاهده کرد.
- جنسیت: زنان معمولاً از مردان کوتاهقدتر هستند. زنان زودتر از مردان به بلوغ میرسند، که یعنی قسمتهای انتهایی استخوانهای در حال رشدشان زودتر به هم جوش میخورد. به علاوه، تفاوتهای هورمونی در پسران (مانند سطح بالای تستوسترون) استخوانها را تحریک میکند تا ضخیمتر و بلندتر شوند.
- بیماریها: بیماریهایی که روی افزایش قد موثر هستند عبارتند از:
- سندرم ترنر (مشکلات ژنتیکیای که در دختران به دلیل اختلال در کروموزوم اتفاق میافتد)
- سندرم داون (اختلال ژنتیکیای که باعث تضعیف در رشد میشود)
- آکوندراپلازی (بیماری استخوانی ژنتیکی)
- ژیگانتیسم
- سندرم کوشینگ
- بلوغ زودرس
- کوتولگی (Dwarfism)
- سوءتغذیه
- سرطان
- بیماریهای گوارشی (که میتوانند باعث سوء تغذیه شوند)
- ورزش: ورزش در طول کودکی میتواند آزادسازی هورمونهای رشدی که مسئول افزایش قد هستند را تقویت کند و به رشد بهتر استخوان و عضلات منجر شود.
- هورمونها: بدن هورمونهایی را ترشح میکند که به صفحات رشدی آموزش میدهند تا استخوان جدید بسازد. این هورمونها عبارتند از:
- هورمونهای رشد: این هورمونها توسط غده هیپوفیز ترشحشده و مهمترین هورمون برای رشد هستند، و روی قد اثر مستقیم میگذارند.
- هورمونهای تیروئید: غده تیروئید هورمونهایی را میسازد که روی رشد اثر میگذارند.
- هورمونهای جنسی: تستوسترون و استروژن خیلی برای رشد در دوران بلوغ مهم هستند.
- داروها: یک سری از مطالعات نشان دادهاند که کودکانی که برای اختلال توجه و بیش فعالی (ADHD) دارو مصرف میکنند معمولاً کمی نسبت به همسنوسالان خود قد کوتاهتری دارند. اما مطالعات دیگر این یافته را نقض کرده و اظهار داشتهاند که با توقف مصرف دارو، کودک میتواند قدی هم اندازه قد همسنوسالان خود داشته باشد.
آیا میتوان قد را افزایش داد؟
بله، البته بستگی به سن شما دارد چون پس از یک سن مشخص، استخوانهای انسان دیگر رشد نمیکنند. غضروفهای رشد، که به آنها غضروفهای اپیفزیال هم گفته میشود، غضروفهای خاصی هستند که در انتهای استخوانهای بلند قرار دارند. افزایش قد اصولاً به دلیل طویلشدن استخوانهای بلند است و در واقع چون غضروفهای رشد هنوز فعال هستند.
هر چقدر که فرد به انتهای دوره بلوغ نزدیکتر میشود، تغییرات هورمونی باعث سفت شدن غضروفهای رشد میشوند و در واقع آنها استخوانی شده و استخوان را فیکس میکنند و در این زمان فرآیند رشد تقریباً متوقف خواهد شد. صفحه رشد در سن ۱۶ سالگی در زنان و در بین ۱۴ تا ۱۹ سالگی در مردان به درون استخوان رشد راه پیدا کرده و برای همین مردان معمولاً از زنان بلندقدتر هستند. حتی اگر فردی رژیم غذایی سالمی را هم دنبال کند، قد اکثر افراد پس از سن ۱۸ الی ۲۰ سالگی دیگر افزایش پیدا نخواهد کرد. استخوانها و خصوصاً غضروفها دلیل اصلی توقف رشد هستند.
چه افرادی میتوانند قد خود را افزایش دهند؟
افزایش قد فرایندی نسبتا سخت و پیچیده است و تمامی عوامل تحت کنترل فرد و پزشک او نیستند. بهترین کاندیداهای روشهای افزایش قد عبارتند از:
- کودکان و نوجوان زیر ۱۸ سال: پیش از پایان دوران بلوغ، صفحات رشدی کودک همچنان فعال هستند و با روشهای مختلف از جمله هورمون درمانی میتوان قد متقاضی را افزایش داد.
- مبتلایان به مشکلات هورمونی و ناهنجاریهای ژنتیک: اگر فرد دچار مشکلات هورمون رشد باشد و یا ناهنجاریهای ژنتیکی همچون سندروم داون، ترنر و یا کوتولگی داشته باشد، میتواند از روشهای افزایش قد بهرهببرد.
- افرادی که دچار ناهنجاریهای استخوانی هستند: مثلا افرادی که یک پایشان از دیگری بلندتر است و یا ناهنجاریهای استخوانی شدید دارند میتواند خطرات روشی مثل جراحیهای افزایش قد را بپذیرند و از آن روش استفاده کنند.
البته به خاطر داشته باشید که به غیر از این سه گروه اصلی، تمام کسانی که به دلایل ژنتیکی یا سابقه خانوادگی قد کوتاهی دارند به شرط بسته نشدن صفحات رشدی خود میتوانند برای درمان کوتاهی قد خود نیز اقدام نمایند. همچنین افراد بایستی انتظارات واقع بینانه از افزایش قد داشته باشند زیرا نتایج به دست آمده از هر روش، برای افراد مختلف متفاوت خواهد بود.
روشهای افزایش قد
روشهای علمی و اثبات شده افزایش قد نسبتا محدود هستند و پزشک شما در گام اول درمان خود مجموعهای شامل هورمون درمانی، ورزش و تغذیه را به شما پیشنهاد خواهد کرد تا نتایج مثبت با سرعت بیشتری ظاهر شوند.
قرص و مکملهای افزایش قد
این روزها برخی مکملها و قرصهای افزایش قد در بازار به طور گسترده خرید و فروش میشوند اما همچنان تاثیرات این داروها در هالهای از ابهام قرار دارد. مکانیزم این مکمل بدین صورت است که با تحریک ترشح هورمون رشد به افزایش قد فرد کمک میکنند. با وجود اینکه مطالعاتی بر روی این داروها انجام شده و برخی نیز حاکی از تاثیرات مکملها بر ترشح هورمون رشد هستند، اما همچنان نمیتوان به این داروها اعتماد نمود. (منبع ۱ و منبع ۲)
هورمون درمانی
سوماتوتروپین نوعی هورمون رشد (GH) است که به آن هورمون درمانی رشد انسانی (HGH) هم گفته میشود و برای چندین دهه است که برای افزایش قد در کودکان دچار محدودیتهای رشدی به دلیل کمبود هورمون رشد و مسائل دیگر استفاده میشود. در واقع نوعی هورمون درونریز طبیعی است که توسط غده هیپوفیز ترشح شده و یکی از پروتئینهای پیچیدهای است که فرآیندهای بدن را تنظیم میکند.
این دارو به صورت تزریق روزانه مصرف میشود. تزریق مستقیماً به درمان پوست بازوها، پاها، پایین کمر و شکم انجام میشود. پرستار به شما و یا فرزندتان نحوه آمادهسازی دارو و تزریق آن را آموزش خواهد داد.
در مطالعهای بر روی بیش از ۱۵۰ کودک ۷ تا ۱۱ ساله، درمان هورمون رشد موثر دیده شد و قد شرکتکنندگان را تا حد ۴ سانتیمتر افزایش داد. (منبع)
جراحی افزایش قد
روش جراحی به عنوان آخرین روش و تنها در شرایط خاص توصیه میشود، زیرا این روش عوارض و خطرات بسیار زیادی دارد و حتی در صورت بروز مشکلات ممکن است فرد نتواند تا پایان عمر خود به خوبی راه برود. از اینرو، بهتر است پیش از انتخاب این روش حتما با پزشک و جراح ارتوپد مشورت نمایید.
جراحی افزایش قد نوعی عمل جراحی است که معمولاً در آن چند روش جراحی مختلف انجام میگیرد تا رشد استخوان در پاها را افزایش دهد. افزایش طول اندامها معمولاً نیاز به چندین جراحی در طول زمان دارد تا نه تنها طول استخوان پاها بلکه تاندونهای مرتبط با آنها هم افزایش پیدا کند. این فرآیند میتواند سخت و طاقتفرسا باشد اما در نهایت برای بیمارانی که همیشه نسبت به پاهای کوتاهشان دغدغهمند بودهاند ارزشمند خواهد بود.
دو راه وجود دارد تا جراح طول پا را افزایش دهد. رویکردهایی که برای هر دو روش استفاده میشود شامل بیهوشی میشود که در آن بیمار حین جراحی کاملاً خواب است. در رویههای اشاره شده در بالا، استخوان در یک ناحیه استراتژیک بریده میشود تا جراح گیرهها و پیچهای فلزی را در آن ناحیه قرار دهد تا به پایداری برسد. هر دو روش عبارتند از:
قراردادن نوعی میخ درون استخوان (میخ داخل مغزی)
طول میخها در طول زمان میتواند با رعایت روتینهای مراقبتی خاص شامل اصلاح مداوم و سوهانکشی آنها به سمت پایین افزایش پیدا کند. این کار رشد استخوان را تقویت کرده و به بلند شدن آن کمک میکند. در واقع فرآیندی است که تدریجی اتفاق میافتد و میتواند چند ماه یا حتی چند سال زمان ببرد تا اثر کامل آن مشخص شود.
چسباندن نوعی چارچوب به فضای بیرونی پا با گیره (فیکساتور خارجی یا بیرونی)
وقتی که نتایج دلخواه یا مورد انتظار حاصل شد، پزشک یا جراح گیرهها را خارج میکند. به علاوه، معمولاً میزان افزایش طول پا برای جراح محدودیت دارد که حدودا ۷ سانتی متر است.
بیماران معمولاً باید پس از جراحی افزایش قد حداقل یک هفته را در بیمارستان سپری کنند. در برخی موارد، گچ پا برای سه تا چهار هفته پس از فرآیند جراحی مورد نیاز خواهد بود. ترمیم کامل معمولاً ظرف ۸ الی ۱۲ هفته اتفاق میافتد و فرد میتواند پس از این دوره به فعالیتهای روتین و روزمرهاش بازگردد. نظر به دوره ریکاوری طولانی و جراحی تهاجمی افزایش طول پا، خیلی برای افرادی که قصد افزایش قد دارند توصیه نمیشود.
روشهای طبیعی افزایش قد
افزایش قد پس از سن ۲۵ سالگی خیلی مشکل است که دلیل اصلی هم این است که استخوانها دیگر در این سن رشد نمیکنند. جراحیها و هورمونهای رشد که ادعای اثربخشی برای افزایش قد در بزرگسالان را دارند به طور بالقوه خطرناک بوده و برای سلامت بدن مضر هستند. اما با یک سری ترفند میشود در حد چند اینچ به قد اضافه کرد یا حداقل کاری کرد تا قد بلندتر به نظر بیاید.
مراقب پاسچر یا وضعیت بدنی خود باشید
نحوه نشستن، ایستادن و خواب شما تأثیر مهمی روی قد شما دارد. ستون فقرات قوس طبیعی خاص خودش را دارد. قوز مداوم این قوسها را تغییر میدهد. در واقع، شکل طبیعی کمر را تغییر میدهد تا با پوزیشنی که برای شما آشناتر است خودش را تطبیق دهد و فارغ از مضراتش، روی قد شما هم اثر منفی خواهد گذاشت. تمرین منظم داشتن پاسچر مناسب، به گونهای عمل خواهد کرد تا نسبت به قد واقعیتان بلندتر به نظر برسید.
- اصلاح پاسچر قوزکرده میتواند قد شما را تا حد ۲ اینچ افزایش دهد. پتانسیل قدی شما زمانی بالاترین خواهد بود که با کمر صاف بایستید. کوتاهشدن قد به خاطر ستون فقرات خم شده یا شانههای درهمرفته مشکل برگشتناپذیری نیست. فقط نیاز به صبر و تلاش مداوم برای رفع اثراتش دارد.
- همیشه سعی کنید حین راه رفتن کمرتان صاف باشد. کمر و گردن صاف با چانهای که به طور مناسب عقب کشیده شده ایدهآلترین حالت راه رفتن است.
- نسبت به پوزیشن ایستادنتان هم هشیار باشید. بین پاهایتان کمی فاصله ایجاد کنید و دستانتان هم نزدیک بدنتان باشد. دستانتان را در جیبتان قرار ندهید چون منجر به درهمرفتگی شانهها میشود.
- نشستن صاف را هم تمرین کنید. نشستن طولانیمدت در نهایت منجر به قوز کردن میشود. پس حین نشستن قوز نکنید و مثلاً بد نیست تا از صندلیهای بدون پشتی استفاده کنید تا قوز نکنید.
- موقعیت و پوزیشن خواب هم میتواند مهم باشد. اصلاً با پوزیشنهایی که باعث فشار روی کمر و گردنتان میشود نخوابید. صاف یا به پهلوها بخوابید و بالشتی را هم بین پاهایتان قرار دهید تا ستون فقرات آرایش مناسبی داشته باشد.
از کفی افزایش قد استفاده کنید
استفاده از پاشنه یا کفی میتواند به طور مصنوعی قد فرد را موقتاً افزایش دهد؛ این روش نیاز به تلاش خاصی ندارد. افزایش مد نظر فرد هم بر حسب طول پاشنه قابل تنظیم است.
خواب کافی داشته باشید
استراحت و خواب مناسب نقشی کلیدی در رشد کلی فرد ایفا میکنند. خواب کافی شاید باعث افزایش تولید هورمون رشد انسانی (HGH) در بدن شود. توصیه میشود که:
- نوزادان تا سه ماهگی، بین ۱۴ تا ۱۷ ساعت در روز بخوابند.
- خردسالان ۳ تا ۱۱ ماهه، بین ۱۲ تا ۱۷ ساعت بخوابند.
- خردسالان نوپای ۱ تا ۲ ساله بین ۱۱ تا ۱۴ ساعت بخوابند.
- کودکان کم سن و سال ۳ تا ۵ ساله بین ۱۰ تا ۱۳ ساعت بخوابند.
- کودکان ۶ تا ۱۳ ساله بین ۹ تا ۱۱ ساعت بخوابند.
- نوجوانان ۱۴ تا ۱۷ ساله بین ۸ تا ۱۰ ساعت بخوابند.
- بالغین ۱۸ تا ۶۴ ساله بین ۷ تا ۹ ساعت بخوابند.
- افراد مسن بالای ۶۵ سال هم بین ۷ تا ۸ ساعت بخوابند.
تغذیه مناسب داشته باشید
رژیم غذایی و تغذیه مناسب نقش بسیار مهمی در بهبود قد فرد ایفا میکنند. بدن شما باید بتواند ویتامینها، مینرالها و مواد مغذی را جذب کند تا آنها را وارد سیستمهای مختلف بدن کند که برای رشد و قد مناسب ضروری هستند. رژیم متعادل غنی از کلسیم، ویتامین D، فسفر، ید و منیزیم برای رشد مناسب ضروری است. مصرف چربیهای ترانس و اشباع شده را باید محدود کرد چون هضمشان سخت است و در جذب مواد مغذی اخلال ایجاد میکنند. برای دریافت پروتئین، کربوهیدرات، اسیدهای آمینه، و کلسیم مورد نیاز برای رشد سالم، موارد زیر را حتماً در رژیم غذایی خود بگنجانید:
- هویج
- زرده تخم مرغ
- گوشت گاو
- ماهی – تن، ماکارل، و سالمون
- جگر
- سبزیجات برگسبز
- سیبزمینی
- آجیلهایی مثل بادام و بادامزمینی
- گوشت مرغ
- حبوبات
- انواع لوبیا
- میوههایی مثل سیب و موز
- شیر و لبنیات
اهمیت کلسیم در رشد کلی بدن انسان را نباید نادیده گرفت. این ماده مغذی برای رشد و حفظ استخوانها و غضروفهای محکم ضروری است. اما شواهد علمی معتبری مبنی بر تاثیرگذاری کلسیم در افزایش قد وجود ندارند. پس بد نیست تا شیر و لبنیات را مصرف کنید تا نیازهای کلسیم بدنتان را تأمین کنید. فارغ از آن، باید روزی بین ۶ تا ۸ لیوان آب مصرف کنید تا بدنتان را به نوعی سمزدایی کنید.
وزن ایدهآل خود را حفظ نمایید
چاقی میتواند اثرات بدی روی قد شما داشته باشد؛ علاوهبراین میتواند باعث انواع مشکلات سلامتی هم شود. برای همین باید وزن ایدهآل بدن را با رعایت رژیم غذایی متعادل و ورزش مناسب حفظ کنید.
ورزش کنید
ورزش عاملی کلیدی در افزایش قد پس از ۱۸ سالگی است. ورزشهای سادهای مثل پریدن، آویزان شدن از بارفیکس و کشش بدن با ایستادن روی انگشتان پا میتوانند بخشی از روتین ورزشی شما در روز باشند. به علاوه، ورزشهایی مثل بسکتبال، فوتبال و شنا هم برای افزایش قد مفید هستند. یوگا هم میتواند خیلی موثر باشد.
توجه: ورزشهای کششی شدید میتوانند به صفحات رشدی شما آسیب وارد کرده و در طول زمان باعث کاهش قد شما شوند. برای همین حتماً قبل از شروع این ورزشها با یک مربی بدنسازی مشورت کنید.
بارفیکس
برای انجام بارفیکس:
- زیر میله بارفیکس بایستید.
- کمی بپرید تا میله را گرفته و آویزان شوید.
- این حالت را برای ۵ تا ۱۰ ثانیه حفظ کنید.
- میله را رها کنید و تا ۱۰ بشمارید و دوباره تکرار کنید.
- این کار را ۱۵ بار انجام دهید.
برپی (Burpee)
برای انجام این کار:
- صاف بایستید، شانهها را آزاد کنید، و پاها را به هم بچسبانید.
- عمل اسکوات را انجام دهید و بنشینید، با نوک انگشتان کف زمین را لمس کنید، به زمین فشار بیاورید، هر دو دستتان را بالای سرتان بیاورید، و به حالت جهش بدنتان را بالا بکشید.
- روی پاهایتان فرود بیایید، زانوهایتان را خم کنید، و دوباره حالت اسکوات کامل بگیرید و با نوک انگشتانتان زمین را لمس کنید.
- این کار را ۱۰ بار تکرار کنید.
طناب زدن
برای انجام این ورزش:
- صاف بایستید، پاها را به هم بچسبانید، عضلات مرکزی بدنتان را درگیر کنید، و شانههایتان را هم آزاد کنید.
- طناب را بگیرید و با چرخاندن مچتان آن را بچرخانید. از روی طناب بپرید تا نیفتید.
- این کار را ۳۰ تا ۵۰ بار تکرار کنید.
سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید
نوجوانان اغلب عادت به کشیدن سیگار و نوشیدن الکل را بدون درک اثرات سوء آنها روی رشدشان در خودشان ایجاد میکنند. آنتیبیوتیکها، داروها، سیگار، و الکل به عنوان موانع رشد عمل میکنند؛ برای همین، از آنها خودداری کنید تا حتی پس از سن طبیعی ۱۸ سال هم رشد قدتان ادامه پیدا کند.
کلام آخر
اندازه قد بدن انسان بستگی به عوامل مختلفی دارد؛ برخی از آنها را میتوانیم کنترل کنیم اما برخی دیگر از کنترل ما خارج هستند. مثلاً ژنتیک یکی از مهمترین عوامل موثر بر قد است که خارج از کنترل ماست. اما جوانهایی که غذای سالم میخورند و ورزش منظم دارند، میتوانند بدن ورزشکارتر و وضعیت بدنی خوبی هم داشته باشند. حتی اگر آنها نسبت به قد ایدهآلشان کوتاهتر باشند، شاید قدبلند به نظر برسند. در حالی که رژیم غذایی و ورزش به داشتن زندگی سالم کمک میکنند، افراد همچنان میتوانند از روشهای پزشکی و هورمون درمانی استفاده کنند.
سوالات متداول
آیا افزایش قد با کمک طب سنتی امکان پذیر است؟
خیر افزایش قد با کمک طب سنتی توسط پزشکان تایید نشده و امکان پذیر نمیباشد.
آیا انرژی درمانی، فرکانس درمانی و مدیتیشن باعث افزایش قد خواهند شد؟
خیر امروزه برخی افراد سودجو با کلاهبرداری از مردم ادعا میکنند که برخی روشهای ماورایی وجود دارند که باعث افزایش قد خواهند شد که این موارد هیچکدام اثبات شده نیستند.
آیا قاعدگی و بلوغ بر رشد قد دختران موثر است؟
بله با تکمیل بلوغ دختران و آغاز چرخه قاعدگی، روند رشد دختران کمی کندتر خواهد شد و قد آنان کمتر از قبل رشد خواهد کرد.
بین دختران و پسران افزایش قد کدام گروه آسانتر و محتملتر است؟
سن بلوغ پسران دیرتر شروع شده و تمام میشود، از اینرو شانس آنان برای نتیجه گرفتن از مداخلات پزشکی از دختران بیشتر است.
آیا وزنهبرداری بر افزایش قد موثر خواهد بود؟
خیر، هیچ گونه داده علمی مبنی بر افزایش قد، بعد از وزنه برداری و وزنه زدن وجود ندارد.
قیمت آمپول هورمون رشد برای افزایش قد چقدر است؟
قیمت این آمپول بسته به شرکت و کشور سازنده آن متفاوت است. برای اطلاع از قیمت دقیق آن بهتر است از داروخانههای معتبر سوال کنید.
هزینه قرصهای افزایش قد چقدر است؟
قیمت قرصهای افزایش قد بسته به برند و کشور سازنده آن متفاوت است. به خاطر داشته باشید که این قرصها را تنها با تجویز پزشک و از داروخانههای معتبر تهیه کنید.
آیا میتوانم در سن ۱۸ سالگی بلندقدتر شوم؟
بله، مردان میتوانند هنوز پس از سن ۱۸ سالگی افزایش قد داشته باشند. اما پیشرفت قد در زنان در سن ۱۸ سالگی خیلی چالش برانگیز است.
حداکثر سن برای افزایش قد در دخترها چقدر است؟
دخترها معمولاً میتوانند تا سن ۱۵ سالگی افزایش قد داشته باشند.
چقدر افزایش قد را میتوان از بهبود پاسچر انتظار داشت؟
اگر فردی شانهها، گردن یا ستون فقراتش را پایین بیاندازد و یا به نوعی قوز کند، پاسچرش میتواند باعث کوتاهتر به نظر رسیدن او شود. در واقع، با این حالت او در حد چند اینچ از قد واقعیاش کوتاهتر به نظر میآید. اگرچه تحقیق زیادی روی میزان افزایش قد با بهبود پاسچر وجود ندارد، اما میتوانید تا حد ۵ سانتیمتر افزایش قد را انتظار داشته باشید.
آیا غذا میتواند فرد را بلندقدتر کند؟
قد تا حد زیادی به ژنتیک مربوط میشود. وقتی که فردی به بلوغ میرسد و رشدش متوقف میشود، خوردن یک سری غذای خاص قرار نیست قد او را افزایش دهد. اما تغذیه خوب حین رشد میتواند به فرد کمک کند تا به بالاترین حد ممکن قد برسد.
آیا پس از ۲۵ سالگی قد قابل افزایش است؟
اگرچه گفته میشود که قد یک انسان پس از ۱۸ الی ۲۰ سالگی دیگر رشد نمیکند، بلندتر به نظر رسیدن کار غیرممکنی نیست اگرچه مشکل است. البته ژنتیک هم نقش مهمی در تعیین قد فرد دارد. به همین علت رژیم غذایی سالم، ورزش در حد متوسط و حتی خواب در این زمینه موثر هستند.
آیا هورمون رشد روی قد پس از ۲۵ سالگی اثری دارد؟
شواهدی وجود ندارد که نشان دهد هورمون رشد پس از ۲۵ سالگی باعث افزایش قد شود اما تزریق هورمون رشد میتواند به تقویت عضلات و پشتیبانی از استخوانها کمک کند.
افزایش سریع قد عملاُ غیرممکن است. اگر هنوز در سنین رشد قرار دارید، با رعایت تغذیه صحیح، ورزش مناسب و مراقبت از سلامت عمومی، میتوانید سرعت رشد قد خود را افزایش دهید، اما در هر حال در زمان کوتاه افزایش سریع قد امکانپذیر نیست.